Is het mogelijk om jezelf slimmer te maken? Of is het echt waar dat iedereen tevreden is met zijn of haar brein? In dit artikel lees je wat de wetenschap ervan denkt.

Er werd altijd gedacht dat je IQ een vast gegeven was waar niet aan getornd kon worden. Makkelijk dus, dan hoef je je ook niet in te spannen. Tegenwoordig weten we dat je IQ wel degelijk veranderd kan worden. Je moet dan echter wel aan de slag en zorgen dat je een open mind set hebt. Om je IQ te verhogen dien je tijd, moeite en energie te investeren en vooral veel geduld te hebben.

Hieronder geven we je een aantal tips die eraan bij kunnen dragen jouw IQ te verhogen:

Gezond leven

In een gezond lichaam kan je brein beter functioneren en heeft dan dus ook de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen. De neuronen van je brein vormen dan nieuwe, sterkere en grotere verbindingen met elkaar. Je kunt dit vergelijken met het vergroten van de bandbreedte van jouw internetverbinding. Alles gaat dan sneller.

Genoeg rusten

Zorg dat je genoeg slaapt. Powernaps zijn prima, maar neem ook voldoende nachtrust. Na zo’n 7 á 8 uur slaap voel jij jezelf lekker verfrist en dus jouw brein ook.

Ga lezen

Zet de tv wat vaker uit en ga eens lezen. Het beste kan je boeken lezen die net iets buiten jouw comfortzone liggen, of die in een andere taal zijn geschreven. Kies dan wel boeken over onderwerpen die jou interesseren. Neem goed de tijd om te begrijpen wat je leest en geef niet op! Als er dingen in het boek staan die je niet snapt, of woorden die je niet kent, zoek het dan op! Dit stimuleert en prikkelt je brein.

Kom in balans

Dat je kunt multitasken is een fabeltje. Het enige dat je bereikt als je meerdere dingen tegelijk doet, is dat je jouw aandacht verdeelt. Je doet dus wel meerdere dingen tegelijk, maar dit gaat ten koste van de kwaliteit. Probeer eens om één ding tegelijk te doen en haast je niet. Je zult zien dat wat je dan doet ook beter lukt.

Doe eens iets anders

Het brein houdt ervan om verrast te worden. Hierdoor worden ook weer nieuwe verbindingen aangemaakt. Als je normaliter over het algemeen dingen doet waarbij je jouw rechter hersenhelft gebruikt, zoals lezen, rekenen, procedures volgen, logisch redeneren, doe dan eens iets waarbij je de linkerhelft van jouw hersens gebruikt. Ga bijvoorbeeld schilderen, tekenen, gedichten schrijven of bezoek een museum.

Schrijf op wat je leert

Omdat leren eigenlijk ongemerkt gaat, doe je er goed aan om regelmatig te noteren wat je hebt geleerd of waarin je jezelf hebt verbeterd. Zo stel je jezelf in staat om jouw eigen vooruitgang te monitoren.

Succes!