Eerste grote update van 2017: Wordpress 4.8 

Op WordPress.com (WordPress hosting en templates) en WordPress.org (eigen hosting en totale vrijheid) is 28% van het internet gebouwd. 

Met alle verschillende oplossingen richt het bedrijf zich zowel op eenvoudige templates waarmee iedereen een website kan bouwen als op volledig personaliseerbare tools voor professionele webdesigners. Om hun dominante positie te behouden, moet WordPress natuurlijk blijven vernieuwen en daarom komen ze regelmatig opdraven met updates en releases die zowel de gebruikerservaring als het eindproduct (de websites) verbeteren. 

Daarbij is het natuurlijk erg belangrijk om te luisteren naar feedback van de gebruikers, en dat is wat ze bij de eerste grote update van 2017 gedaan hebben. 

WordPress 4.8 

Op 8 juni 2017 kwam WordPress 4.8 uit. Het betreft een erg grote release die gebruikers met WordPress hosting zelf manueel moeten doorvoeren. Gebruikers vragen al jaren om de gebruiksvriendelijkheid van de media widgets te verbeteren en die veranderingen komen er nu. 

Onder de motorkap van WordPress vinden er ook een aantal veranderingen plaats. Zo zullen wma- en wmv-formaten niet langer ondersteund zijn en wordt de customizer responsief waardoor die beter past op je scherm. Ook de API-editor wordt aangepast: TinyMCE zal dynamischer kunnen werken via JavaScript. 

En tot slot dient de WorPress 4.8 update ook om de veiligheid van websites te verbeteren. In de 7.1 versie zat er een kwetsbaarheid in de code waardoor websites geïnfecteerd konden worden via content modules. Dit is opgelost in 4.8: de nieuwe versie is dus veel veiliger. 

Wat verandert er aan de media widgets?

De media widgets worden gebruiksvriendelijker en intuïtiever: er moet geen HTML code meer ingevoerd worden voor dynamische content. Beeldmateriaal, video en audio kunnen eenvoudgier geüpload worden en ook tekst kan via de WYSIWYG-editor beter toegevoegd worden.

Image Widget

Een plugin of HTML-code is niet langer noodzakelijk om een foto toe te voegen aan de WordPress Sidebar. Vanaf nu kan je beelden eenvoudig plaatsen met drag en drop. Klik op ‘Add Image’, upload een foto van jouw computer (of kies er een uit de media library) en klik op ‘Add to widget.’ 

Video Widget 

Ook voor video’s zijn plugins en HTML-code niet meer nodig. Klik op ‘Add video’, laad je video of de link van video-platformen zoals YouTube en Vimeo op, en integreer de video in de WordPress sidebar. Audio Widget Voeg eenvoudig audio-bestanden toe aan de HTML5 audiospeler van de WordPress sidebar. Klik op ‘Add audio’, laad je audio-bestanden op en klaar. WordPress 4.8 ondersteunt .mp3, .ogg en .wav formaten. 

Tekst Widget

Ook de Tekst Widget is vanaf nu gebruiksvriendelijker, specifiek wat betreft de visuele editor. In het standaard widget zag je enkel platte tekst, maar nu kan je ook zelf HTML toevoegen voor de basisopmaak. 

WordPress Nieuws en Evenementen

Dit is een nieuw widget op jouw dashboard-scherm dat WordPress nieuws toont, maar ook WordPress evenementen bij jou in de buurt. Indien je verschillende gebruikers hebt op jouw WordPress platform, zullen zij verschillende evenementen gezien, specifiek voor hun locatie. 

WordPress cursussen 

De twee WordPress cursussen die wij te koop aanbieden hebben deze WordPress 4.8 update al geïntegreerd. 

Onze cursussen zijn dus volledig up-to-date volgens de laatste nieuwe ontwikkelingen van het platform. Bij WordPress voor beginners leer je hoe je zelf een klantvriendelijke website kan aanmaken en beheren in WordPress. 

Zelf een simpele WordPress site opzetten neemt je mee door een specifiek voorbeeld van de voorbereiding, content en seo management tot het publiceren van de website. Contacteer ons gerust vrijblijvend voor meer informatie. Of bekijk ons aanbod van Wordpress opleidingen.

Bronnen: